maandag 28 februari 2011

Geboorteplaats

Net terug van een weekje skiën pak ik de blogdraad weer op!
Dit weekend was in het nieuws dat ouders het onterecht vinden als op de geboorteakte van hun kind een andere plaats prijkt dan de plek waar zij zelf al vele jaren wonen en aan verknocht zijn. Ik geef toe dat mijn zoon heel tevreden is met zijn geboorte in een Haags ziekenhuis, daarmee kwam Den Haag, de plek waar hij ook zijn eerste levensjaar door bracht, in zijn paspoort. Dat past helemaal bij zijn gevoel Hagenaar te zijn. Maar als we destijds in een ziekenhuis in de regio terecht waren gekomen, dan was hij toch echt een Hagenaar geweest geboren in Voorburg of Leidschendam. Ik vind het te ver gaan om de ouders zelf te laten kiezen wat de geboorteplaats van hun kind moet zijn. Waar je ook geboren wordt, van die plek hangt toch niet af of je je een Arnhemmer voelt, Utrechter of Amsterdammer! Laten we er voor waken om werkelijkheid en wenselijkheid door elkaar te gooien. Het einde is immers zoek.
Hoewel: ik heb iets met  Parijs, zou aardig staan in mijn paspoort...
En... misschien een nieuwe tak van sport voor genealogen: hoe kom ik er nu achter waar iemand ècht het levenslicht zag...

2 opmerkingen:

  1. Het zou voor mij tamelijk onduidelijk worden waar ik geboren zou zijn. Daadwerkelijk in Winschoten, maar mijn ouders woonden in de gemeente Nieuwe Schans, in een mooie Oldambster herenboerderij. Mijn moeder had en heeft niks met Nieuwe Schans, mijn vader wel (en ik wist nog van niks). Als het aan moeder had gelegen was ik geboren in Havelte, als het aan mijn vader ligt in Nieuwe Schans. Beiden ook mooi, zeker als beide geboorteplaatsen als zodanig worden vastgelegd. Voor mij is Winschoten als geboorteplaats volstrekt helder, een band met Winschoten (behalve als werkplaats) heb ik echter niet, ben er ook niet opgegroeid. Ook niet in Nieuwe Schans, hoewel ik daar af en toe eens kijk of mijn 'geboortehuis' dat het wel/niet is er nog wel staat.
    Als we het nou eens simpel houden: iedereen mag kiezen waar hij geboren had willen zijn (dan wel waar de moeder vindt dat haar kind(eren) op de wereld zijn gezet) en de ambtenaar van de Burgelijke Stand zet gewoon in de geboorteakte in welke gemeente de geboorte daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, naast de ouderlijke geboorteplaatswens, dan zijn we er toch uit? Dan ben ik gewoon geboren in Winschoten, ook al heb ik daar niks mee. Hoef ik in ieder geval niet verschillende geboorteplaatsen op te geven. Hoewel, misschien wil ik wel in Casablanca geboren zijn, in Rick's Cafe. Krijg ik ook meteen een Marokkaans paspoort (Fred, als je in Parijs geboren bent, krijg je dan ook een Frans paspoort?).
    Ik ga nu alvast nadenken over wat ik vind dat mijn overlijdensplaats moet zijn. Moet natuurlijk een gemeente zijn die een belang heeft bij een sterfteoverschot, want dan kan die gemeente aantonen dat zij last hebben van ontvolking, er wil niemand meer geboren zijn en iedereen wil er dood gaan. Dat kan extra geld opleveren om toch de gemeente leefbaar te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb me dezelfde vraag al eens gesteld voor de geweldige vrijheid die je hebt bij het kiezen van je achternaam na een huwelijk (vind ik overigens een prima ding). Hoe hou je de lijnen nog uit elkaar? Wie is met wie getrouwd? En wie is nu wie? Ben uiteraard geen verwoed genealoog, anders had ik het antwoord vast al klaar ;-)

    BeantwoordenVerwijderen