maandag 21 maart 2011

Archieven in Israël

Sinds het weekend verblijf ik in Haifa, Israël, voor een vergadering van SPA, de sectie voor beroepsverenigingen van de International Council on Archives. In het programma zijn ook ontmoetingen met Israëlische collega's opgenomen. Zo bezochten we gisteren de Golan hoogvlakte. Daar spraken we met de archivaris die het archief- en documentatiecentrum voor de Golan leidt. Zij beheert de archieven van de regio Golan, maar ook die van de gemeenten die zich binnen dit gebied bevinden. Bovendien is het archief van de op de hoogvlakte gelegen kibboets daar onder gebracht. Dat is overigens een particulier archief: de kibboets is een coöperatie en kan in principe vrij over zijn archieven beschikken. Het was trouwens een vreemde gewaarwording om ons gesprek te voeren in een restaurant van waar je uitkijkt over de gedemilitariseerde zone tussen Israël en Syrië en in de verte de berg Hermon met de Libanese grens ziet. Op de terugweg van de Golan passeerden we de noordelijkste stad van Israël, Kiryat Shmona. De archieven daar zijn bijzonder waardevol, zij documenteren de geschiedenis van deze stad, die heftige momenten kent: in de afgelopen jaren werden immers regelmatig raketten op deze stad afgevuurd door Hezbollah. De Israëlische collega's zijn dan ook terecht ontevreden over de plaats waar deze archieven worden bewaard, een oud schoolgebouw. Dit lag in het recente verleden regelmatig in de gevarenzone.
De contacten verliepen overigens niet altijd soepel. De gemeentearchivaris van Shefar'am bijvoorbeeld, een Arabische gemeente in de omgeving van Haifa, sprak vrijwel geen Engels. Juist met hem had ik langer willen doorpraten, vooral omdat een Joodse collega uit Haifa aangaf dat zij nooit in diens dorp zou kunnen wonen omdat Arabische christenen en moslims een heel ander leven dan Joden. Ik had graag vernomen of hij er ook zo over denkt! Morgen brengen we een bezoek aan het gemeentearchief van Haifa, dat wordt geleid door Michal Henkin, lid van het bestuur van SPA, en gastvrouw voor deze SPA-vergadering. Ik ben benieuwd naar het reilen en zeilen van dit archief in Israëls derde stad (ruim 200.000 inwoners).

1 opmerking:

  1. Leuk dat je via je blog verslag doet van deze reis, Fred! En wat een bijzondere omgeving om te mogen zijn - "Archives without Borders", maar dan voor het echie.

    En wat apart dat die archieven van de kibboets particulier archief zijn. Archivistisch gezien begrijp ik het echter ook wel en lijkt het een beetje op sommige archieven van huizen en heerlijkheden en zo, die we in Nederland hebben.

    BeantwoordenVerwijderen