vrijdag 11 februari 2011

Archieven en studenten

Vanmiddag nam ik met collega Peter Wouters deel aan een "Geschiedenisbeurs" georganiseerd door de Radboud Universiteit in Nijmegen. De beurs gaf erfgoedinstellingen de gelegenheid in contact te komen met studenten en docenten. Het was een nuttige bijeenkomst, die hopelijk leidt tot de komst van studenten naar het Gelders Archief voor onderzoek en stage. De laatste jaren waren er weinig contacten tussen de Radboud en het Archief, dat is nu gelukkig aan het veranderen. Lastig is wel dat kennis van het oud schrift niet meer tot de standaardbagage van geschiedenisstudenten behoort. Dat betekent dat veel van onze prachtige schatten voor hen ontoegankelijk zijn. Natuurlijk kunnen wij daar een rol in spelen, maar het moet niet zo zijn dat wat de universiteiten laten liggen door ons wordt opgelost. Het geven van paleografie zou op zijn minst een samenwerkingsproject moeten zijn. Maar goed, de contacten zijn in ieder geval vandaag verstevigd. Nu de daadwerkelijke komst van studenten nog, dan ben ik echt tevreden!

2 opmerkingen:

  1. Paleografie was op de universiteit altijd voorbehouden aan geschiedenisstudenten die zich wilden verdiepen in bronnenonderzoek. Het voordeel daarbij was dat zij onderwerpen ter hand konden nemen waar niet direkt een heleboel literatuur over bestond. Zo kon ik tijdens verschillende onderzoeksprojecten bv. met de archiefbronnen in de hand de financiƫle schurkenstreken van admiraal De Ruyter achterhalen, de ronselpraktijken van de VOC in de Amsterdamse rondelhuizen in kaart brengen en de diplomatieke spelletjes van de diplomaat Von Gagern ten tijde van de Bataafse Republiek in beeld brengen. De universiteit moet de student duidelijkheid verschaffen of deze 'gevoelig' is voor oud schrift. Wie dan vervolgens kiest voor het vak van archivaris zou zich zonder meer moeten verdiepen in het oud schrift. Dat maakt het Gelders Archief ook laagdrempeliger voor geschiedenisstudenten die van oorspronkelijke bronnen gebruik willen maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fred, dit is ook een mooi blogbericht voor de weblog van het Gelders Archief. Het feit dat we vertegenwoordigd waren op de studentenbeurs, de reacties die je daar kreeg en wat we kunnen betekenen voor de Universiteit. Kleine pocketfotocamera mee en klaar is Kees. We laten zo zien wat we allemaal doen en waar we vertegenwoordigd zijn. Bloggen en plaatjes maken moet in het archivarissenbloed gaan zitten.

    BeantwoordenVerwijderen